Heavy Metal

heavy metal staalfabriek

Heavy metal

Heavy metal is een verlaten staalfabriek in België die in 1963 is gebouwd op een schiereiland van wel 1.921.000 vierkante meter.

Er werkte meer dan 18.000 mensen en het was op een gegeven moment de grootste staalfabriek van de wereld. 

De fabriek produceerde meer dan 3,5 miljoen ton staal per jaar!

Vanaf 2011 begon de productie af te nemen door de crisis en uiteindelijk werd de fabriek definitief gesloten en bleef alles liggen zoals het is achtergelaten.

Vandaag de dag word dit immens grote terrein beveiligd door security, hekken, scheermesjesdraad en camera’s. 

Dit om voornamelijk de koperdieven buiten te houden… sinds de sluiting is er al een waarde van meer dan 13 miljoen euro aan koper gestolen!!

Heavy metal is misschien wel een van de bekendste Urbex locaties in de wijde omtrek en staat ook bekend als een van de best beveiligde locatie’s. Extra spannend dus!

Op een vroege zaterdag ochtend vertrekken we richting Luik, we wisten precies waar we wilde parkeren en hadden vantevoren al uitgezocht waar we naar binnen hoopte te komen.

Het geluk was met de domme en er was warempel een groot gat in het hek waar we naar binnen wilde gaan. Er lag wel wat scheermes draad langs af maar daar konden we makkelijk langs.

Dennis eerst, door het hek en ineens ppsshttt, meneer bleef met z’n fles Fanta in de scheermes draad hangen en de Fanta spoot in het rond hahah

Niets wat onoverkomelijk is natuurlijk maar de toon was al weer gezet haha.

Het tweede en derde hek was ook gewoon open, en het leek allemaal een beetje te simpel. De eerste camera’s die we tegenkwamen zat geen stroom meer aan dus hier hoefde we niet voor uit te kijken. Langs de kanten en de struiken richting het eerste gebouw, ook hier de draad open… stukje verder en yes binnen!! 

Wauw!! Wat een hal! Staal, roest, wat een impact!!

Al snel word duidelijk dat de koperdieven hier inderdaad flink hebben huisgehouden, nog nooit zoveel gestripte kabels bij elkaar gezien.

Dankzij onze research wisten we ongeveer weet waarvoor gebruikt werd, wat het wel extra leuk maakte om alles te zien. 

Ons bezoek aan HFB heeft ons geleerd dat daar de hoogovens waren en daar werd het vloeibare ruwijzer gemaakt, wat vervolgens met torpedo treinen naar Heavy metal kwam, en waar ze bij heavy metal hier dus staal van maakte.

De heren wilde graag naar boven, hartstikke leuk natuurlijk maar deze dame heeft hoogtevrees tot en met. 

Maar goed ik wil geen spelbreker zijn en loop, met mn handen stevig aan de smerige leuningen, snel naar de eerste verdieping. Nou we willen nog wel wat hoger hoor… euhmmm ok…

Even ter informatie, de hal heeft 8 verdiepingen en is plus minus 55 meter hoog….

Sommige verdiepingen zonder reling, andere met…

Ik liet me dus niet kennen en ging met de heren mee naar boven, en daar heb ik geen seconde spijt van. Wauw wat een uitzicht!!

Zelfs van hierboven lijken de grote kommen waar het vloeibare staal in kwam, nog enorm!

We hebben vervolgens nog uren gelopen, gekeken en genoten. Wat een avontuur weer...

staalfabriek
staalfabriek luik
heavy metal 2020
staalfabriek luik 2020 heavy metal
heavy metal 2020 staal
heavy metal urbex 2020